Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka

Ciasteczka amaretti to pyszny deser. Ciasteczka amaretti piecze się szybko, a do ich wypieku potrzeba jedynie zmielonych migdałów, cukru, białka i odrobinę likieru amaretto. Stąd też nazwa ciasteczek, amaretti. Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy. Wykorzystuję je często do dekoracji innych słodkich wypieków na przykład migdałowego tortu.

ciasteczka amaretti

Ciasteczka amaretti

Składniki:

około 60 ciasteczek

180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki

2 duże z dużych jajek

150 g cukru pudru

1 łyżka likieru amaretto

odrobina soli

Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC).Ubij pianę na sztywno z solą. Wymieszaj cukier puder ze zmielonymi migdałami lub migdałową mąką (migdały obrane ze skórki, a następnie zmielone). Użyłam migdałowej mąki. Masa będzie bardzo klejąca. Napełnij cukierniczy rękaw migdałową masą i wyciśnij małe ciasteczka o średnicy 2,5 cm w małych odstępach. Ciastka lekko podrosną podczas pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Ciasteczka amaretti po pieczeniu są lekko ciągnące, ale po kilku minutach stają się chrupiące.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *