Ciasteczka brownie grahamkowe

Nie będę Was oszukiwać, że te ciasteczka są zdrowsze od innych ponieważ zawierają mąkę grahamkę. Za to szczerze przyznaję, że smakują wybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Lekko ciągnące i pachnące karmelem za sprawą curku muscovado ciasteczka brownie, idealne do niedzielnej kawy.

przepis ciastka
Ciasteczka brownie grahamkowe

Składniki:

30 ciastek

200 g mąki grahamki

½ łyżeczki soli, u mnie trochę mniej bo użyłam słonego masła

150 g miękkiego masła, solone

½ łyżeczki soda oczyszczonej

szczypta proszku do pieczenia

1 duże jajko

150 g muscovado cukru

100 g kokosowego cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kostkę

ciastka brownie1

Masło, cukier i jajko utrzyj na puszysto. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień formuj kulki wielkości włoskiego orzecha, u mnie około 30 gram każde ciastko. Układaj na blasze w dużych odstępach ponieważ ciastka rozpływają się. Nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobiegu i piecz ciastka przez 10 minut. Ciastka są wciąż miękkie w środku po wyjęciu z piekarnika. Ostudź za nim zdejmiesz je z blachy.

przepis na ciasteczka

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *