Ciasteczka imbirowe świąteczne

Czas leci i chociaż jestem na urlopie to mimo wszystko muszę mieć plan. Dzisiejszy dzień zaczęłam od pieczenia. Ciasteczka imbirowe to bardzo świąteczne wypieki. Nie może ich zabraknąć na święta. Malutkie ciasteczka…Nauczyłam się piec minimalne wypieki. Piekę mnóstwo rzeczy na święta, więc chcę aby moi goście spróbowali wszystkiego. Ostatnio dostałam pytanie na facebook czy ja tyję po tylu słodkościach. Małe porcje to moja rada.

swiateczne_wypiekiNa świątecznym stole zawsze pojawia się mnóstwo słodyczy i wypieków. Po co objadać się dużymi porcjami, kiedy można spróbować wszystkiego pod warunkiem, że są to małe porcje. Będąc kiedyś zaproszona na świąteczny stół do znanej restauracji w Goteborgu miałam okazję zobaczyć i spróbować minimalne wypieki, których było przeszło dwadzieścia…Po obfitej kolacji małe, kuszące słodkości były zbawieniem.

swiateczne_ciasteczkaWracając do ciastek… Ciasteczka imbirowe są małe z dodatkiem świeżego imbiru i czekolady. Do środka dodałam perłowy cukier, który niewinnie wynurza się z czekoladowej otchłani. Ciastka są pyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana ze świętami.

ciastkaimbirowe

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

na 22 ciasteczek

50 g cukru

85 g czekolady, 70% kakao

180 g mąki grahamki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżka świeżego imbiru, utartego

szczypta soli

60 g masła

30 ml melasy

50 g perłowego cukru

1 jajko

ciastka_imbiroweNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ciastka tężeją po ostudzeniu. Przechowuj ciastka w zamkniętym pudełku i w suchym miejscu.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *