Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Pią­tek! Jaki wspa­niały dzień. Słońce świeci jak zwa­rio­wane choć wciąż zimno, ale co tam już bli­żej wio­sny niż zimy. Dla­tego dzi­siaj z rado­ścią upie­kłam cia­steczka koko­sowe z cze­ko­ladą. Ciastka wyszły wyśmie­nite. Prawdą jest, że jak czło­wiek ma humor to mu wszystko idzie jak po maśle. A jest czym się cie­szyć! Europa ponow­nie zaufała Donal­dowi Tuskowi. W Szwe­cji Tusk jest bar­dzo chwa­lony, czego dowo­dem jest wypo­wiedź byłego szwedz­kiego pre­miera Karl Bildt. Nie­stety kolejna kom­pro­mi­ta­cja pol­skiego rządu utwier­dza Pola­ków i resztę świata w fak­cie, że w Pol­sce rzą­dzi popu­li­sta, nie­na­wi­dzący i gar­dzący ludźmi, bez­kom­pro­mi­sowy, nie­kom­pe­tentny czło­wiek. Czło­wiek uwa­ża­jący się za kato­lika, który zupeł­nie nie postę­puje jak przy­stało na kato­lika. Jest mi naprawdę wstyd!

Ale są przy­jem­niej­sze chwile w życiu niż zawra­ca­nie głowy bez­war­to­ścio­wymi ludźmi, domowe wypieki! Cia­steczka koko­sowe z cze­ko­la­dą­…Cie­szę się każ­dym nad­gry­zio­nym kawał­kiem. Są deli­katne, lekko cią­gnące i kru­che. Cie­szę, że jest pią­tek! W taki dzień można sobie pozwo­lić nie tylko na jedno cia­steczko, nawet dwa i wię­cej!

Cia­steczka koko­sowe

Skład­niki:

na 24 cia­stka

60 g mąki razo­wej durum

100 g owsia­nych płat­ków, bły­ska­wicz­nych

85 g koko­so­wych wiór­ków

125 g masła

1 jajko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

90 g cukru

100 g cze­ko­lady, u mnie biała i gorzka

½ łyżeczki sody oczysz­czo­nej

Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto za pomocą miksera lub łyżki. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub według piekarnika). Przygotuj dwie duże blachy, najlepiej te od piekarnika. Przykryj papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 24 kulki. Ułóż je na blaszkach w odstępach i lekko spłaszcz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku.

Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka? Ja bardzo! Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów. Ciasteczka kokosowe to przepis numer 51.

7 Komentarzy

  • Małgosiu, w spisie składników nie ma masła, jajka i wanilii. Też uwielbiam piec ciasteczka. Są szybkie w wykonaniu, łatwe do przechowywania, ale przede wszystkim pyszne :).
    A słonka zazdroszczę. U nas, na Mazowszu, ostatnio nie możemy się nim cieszyć :(.
    Podzielam Twoją radość i życzę Ci miłego weekendu :).

  • Polityka już nam bokiem wychodzi, bo niedługo aż wstyd będzie wyjechać i przyznawać się, że się jest z PL, bo zaraz będą nas kojarzyć z władzami naszego kraju :( Ale ciasteczka na osłodę jak najbardziej byśmy zjadły :D

  • Wyglądają na bardzo kruche, takie akurat lubię ;) Z własnym wypiekaniem różnie to bywa, zależy od wolnego czasu, ale na te ciastka muszę go znaleźć i zrobić, bo bardzo mnie zachęciła Twoja propozycja ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *