Ciasteczka migdałowe super szybkie

ciasteczka migdałowe pyszne

Komu chce się siedzieć w kuchni w taką piękną pogodę? Na pewno nie mnie! Dlatego im bliżej lata tym bardziej wolę gotować i wypiekać na szybko. Moja dzisiejsza propozycja dla Was ciasteczka migdałowe jest właśnie takim przepisem. Migdały…kto ich nie lubi! Ciasteczka migdałowe pachną wspaniale i smakują wyśmienicie. Zamiast tradycyjnego cukru przepis zawiera syrop klonowy i trochę miodu. Pyszne ciasteczka, które znikają  z talerza jedno po drugim.

ciasteczka migdałowe z całymi migdałami

Przepis na ciasteczka migdałowe

Składniki:

9 ciasteczek migdałowych

  • 240 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki waniliowego extraktu
  • 1łyżka miodu
  • 50 ml syropu klonowego
  • 60 g masła rozpuszczonego masła
  • 9 sztuk całych migdałów

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników. Połącz wszystko w jednolitą masę. Włóż do lodówki na 20 minut.
  • Łyżką do lodów nabieraj małe porcje ciasta i formuj kulki o średnicy 4 cm. W każdą kulkę wciśnij po jednym całym migdale.
  • Piecz ciasteczka migdałowe na 175ºC (termoobieg) przez 10 minut, aż się lekko zrumienią.
  • Ostudź ciastka przed podaniem.

przepis na szybkie ciasteczka

Uwielbiam takie szybkie wypieki, a ciasteczka piekę często. Ostatnio zrobiłam ciasteczka z Milky Way, które znikły z pudełka w zawrotnym tempie. Ciastka migdałowe spotkał ten sam los. Następnym  razem upiekę je z podwójnej porcji. Dla najmłodszych polecam kolorowe ciasteczka funfetti, a jeśli lubicie płatki kukurydziane to skorzystajcie z przepisu na kruche ciasteczka kukurydziane. Ciasteczka świetnie pasują na piknik. Zawsze znajdzie się dla nich miejsce w piknikowym koszyku.
Czas na piknik z home&you - półmetek!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *