Ciasteczka z czekoladą i likierem amarula

Ciasteczka z czekoladą i likierem amarula do popołudniowej kawy. Łatwy przepis na ciastka to przepis wręcz pożądany! Kiedy nie chce mi się iść do sklepu, a ochota na słodkie ciasteczka przekracza dobre obyczaje ten przepis zawsze się sprawdza. Zastałam jedno jajko z lodówce, więc przepis zmniejszyłam o połowę ale i tak upiekłam 20 pysznych ciasteczek pachnących wanilią i likierem. Dostałam w prezencie amarula likier i stwierdziłam, że doprawię nim masę na ciastka. Miałam nosa, bo ciasteczka smakują wybornie z lekko wyczuwalną nutą likieru. Dodatkowo proponuję kieliszek likieru dla dorosłych.

ciasteczka czekoladowe z amarulaCiasteczka z czekoladą i likierem amarula

Składniki:

20 ciasteczek

180 g pszennej mąki

100 g masła

180 g trzcinowego cukru

40 g owsianych płatków, u mnie błyskawiczne

½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu

80 g gorzkiej czekolady

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

2 łyżki likieru amarula

szczypta soli

ciasteczka z czekoladą i likieremWymieszaj mąkę z cukrem, owsianymi płatkami, wanilią i proszkiem. Dodaj pokrojone zimne masło i połącz palcami, aż zrobią się grudki. Dodaj teraz czekoladę, likier i jajko, połącz. Podziel ciasto na kuleczki o wadze około 30 gram. Układaj kulki ciasta na dużej blasze wyłożonej pergaminem w odstępach i lekko spłaszcz. Piecz ciasteczka w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Wyjmij upieczone ciasteczka z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *