Ciasteczka z masła fistaszkowego

Witam serdecznie. Pierwszy dzień po przestawieniu czasu i od samego rana super pogoda w Göteborgu. Słońce świeci jak na zawołanie, więc przejażdżka na rowerze jak najbardziej wskazana, ciasteczka do popołudniowej kawy już upieczone…A po południu czas w drogę…Jutro będę pisać do Was z Polski…

Ciasteczka z masła fistaszkowego robię często. Ciastka to szybki deser, więc po co jeść kupne, kiedy można upiec domowe i zdrowe. Ciasteczka mają intensywny smak ziemnych orzeszków. Można do nich dodać również pokruszone orzeszki czy czekoladę (dla łasuchów żaden problem dodać i orzeszki i czekoladę), ale ja akurat nie miałam.

ciastka przepisCiasteczka z masła fistaszkowego

Składniki:

na 22 ciastka

150 g trzcinowego cukru

50 g cukru

125 g masła

1 jajko

250 ml masła fistaszkowego

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki oczyszczonej soda

180 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

ciasteczka fistaszkoweUtrzyj masło z trzcinowym cukrem i wanilią. Dodaj jajko, zmiksuj po czym dodaj fistaszkowe masło i zmiksuj jeszcze raz. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na  175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda. Uformuj kule i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze w odstępach i lekko spłaszcz. Piecz ciasteczka przez 10 – 12 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia. Ciastka są wciąż miękkie po wyjęciu z piekarnika, dopiero kiedy ostygną przestają się łamać.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *