Ciasteczka z rabarbarem i kokosem

Jak widzicie znowu ciasteczka u mnie. Nowy przepis, który musiałam wypróbować, tym razem ciasteczka z rabarbarem  i kokosem, bardzo kruche i maślane. W tym roku rabarbar zawziął się i rośnie jak zwariowany, byłby pewnie jeszcze dorodniejszy jakby popadało. No ale mi nie na deszcz , bo ja na urlopie przecież.

W każdym bądź razie starczyło rabarbaru na dzisiejsze ciastka, a jak znowu coś wymyślę z rabarbarem, to zdąży urosnąć. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem chociaż kruche ciastka z rabarbarem upiekłam pierwszy raz. Za to ciasto z rabarbarem piekę bardzo często.

ciasteczka z rabarbarem i kokosem

Przepis na ciasteczka z rabarbarem i kokosem 

Składniki:

na 20 ciasteczek

  • 120 g masła, miękkiego
  • 150 ml cukru
  • 1 jajko
  • 350 ml mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli, jeżeli masło niesolone
  • ½ łyżeczki  waniliowego ektraktu
  • 100 ml wiórków kokosowych
  • 150 ml rabarbaru, pokrojonego w kostkę

Wykonanie:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając w trakcie ucierania  jajko.
  • Wymieszaj masę maślaną z suchymi mąką, proszkiem, solą, kardamonem i kokosowymi wiórkami, a na samym końcu dodaj rabarbar.
  • Nakładaj ciasteczka łyżką do lodów  i układaj w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg, bez termoobiegu należy podwyższyć temperaturę o 15 stopni) przez 10-12 minut.

kruche ciasteczka maslane z rabarbarem

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *