Ciasteczkowo – ciasteczka orzechowo czekoladowe

Nie dawno upiekłam ciasteczka z daktylami i sezamem, które niestety szybko się skończyły. Pora więc na następną rundę tym razem ciasteczka z masłem orzechowym, orzechami arachidowymi i nieodzowną czekoladą.

Tym razem zrobiłam podwójną porcję. Jedną schowałam w zamrażalniku w razie braku czasu na wykombinowanie coś słodkiego  do kawy w moim zapracowanym tygodniu, a drugą upiekłam od razu. Ni muszę dodawać, że wszelki ślad po nich już zaginął.

Przepis na ciasteczka orzechowo czekoladowe

Składniki:
na 30 ciasteczek

  • 130 g masła, miękkiego
  • 2 dl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 4 dl mąki
  • 1 dl masła orzechowe
  • 50 g orzeszków ziemnych (arachidowych)
  • 100 g czekolady

Wykonanie:

  • Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj miękkie masło, masło orzechowe, proszek do pieczenia i mąkę.
  • Posiekaj z grubsza orzeszki ziemne i czekoladę i dodaj do ciasta.
  • Zagnieć lekkie kruche ciasto. Zrób rulon o średnicy 4-5 cm, owin w folie włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub na noc. Ciasto można z powodzeniem zamrozić.
  • Dobrze schlodzone ciasto pokrój na talarki o grubości do 1 cm plastry , ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Piecz ciasteczka w piekarniku na 160 ° C (termoobieg) przez 15-20 minut.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *