Ciastka bezowe z migdałami i kawą

Ciastka bezowe z migdałami i kawą…Znowu zostały mi białka, więc zapraszam na kolejny wariant bezowych ciastek. Tym razem wymyśliłam ciastka bezowe z migdałami i kawą przekładane kremem mascarpone. Ciastka podwójne, po prostu na jedno posiedzenie. Zawsze miałam słabość do bezy. Próba przechowania ich w metalowym pudełku do niedzieli nie udała się. Pewnie dlatego, że miałam już gotowy krem, którym miałam zamiar posmarować ciastka w niedzielą z myślą o popołudniowej kawie…Łakomstwo nie zna granic! Zaczęło się od próbowania…jedno ciastko po drugim, aż w końcu nie było co zostawiać na niedzielę…Stwierdziłam, że będzie okazja upiec następne.

ciastka_bezowe

Ciastka bezowe

Składniki:

50 g zmielonych migdałów

3 białka

1 łyżka zmielonej kawy

150 g cukru

1 łyżeczka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej

szczypta soli

Krem mascarpone

200 ml śmietanki

50 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

ciastka_bezyUbij białka z solą na puszysto. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru ubijając do jego rozpuszczenia. Wymieszaj migdały z kawą i skrobią. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Napełnij masą cukierniczy rękaw z okrągłą końcówką i wyciśnij 12 równych ciastek. Piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez ok.25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. . Ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Zazwyczaj po dodaniu zimnego mascarpone śmietanka natychmiast sztywnieje. Pamiętaj jednak, że śmietankę trzeba ubijać mocno schłodzoną. Często się spotykam ze stwierdzeniem, że śmietanka nie ubija się. Sądzę, że jest to głównie wynikiem tego, że nie jest wystarczająco zimna. Posmaruj 5 ciastek kremem i przykryj wierzch suchym ciastkiem. Przechowuj ciastka w lodówce lub nieposmarowane kremem w blaszanym pudełku.

ciastka_z_bialek

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *