Ciasto bananowe do góry nogami

Zawsze piekę ciasto bananowe dodając rozgniecione banany do środka. Dzisiaj upiekłam ciasto bananowe tak zwane do góry nogami. Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a następnie pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe lekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami.

ciasto z bananamiCiasto bananowe do góry nogami

Składniki:

forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm

Masa czekoladowa

250 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g masła, u mnie solone + 3 łyżki

3 łyżki kakao

2 jajka

1 dl mleka

120 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

3 łyżki cukru muscovado

6 bananów

Masa orzechowa

2 jajka

80 g zmielonych włoskich orzechów

80 g cukru

1 łyżka tartej bułki

½ łyżki pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto bananoweNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki i wyłóż nimi dno foremki. Rozpuść cukier muscovado na patelni , a następnie dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej na banany.

Przygotuj masę orzechową. Odziel białka od żółtek i ubij na sztywno, po czym dodaj cukier po łyżce stale ubijając. Nie przerywając ubijania dodaj po żółtku, a na końcu wmieszaj łyżką zmielone orzechy wymieszane z bułką i mąką. Wylej masę na banany i rozprowadź równomiernie.

Przygotuj masę czekoladową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry.

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *