Ciasto bananowe ucierane z makiem

Na tegoroczna Wielkanoc upiekłam bardzo fajne ciasto bananowe ucierane z makiem, pokryte serowym kremem czyli tak zwanym  cheese frosting. Oprócz smacznych potraw na wielkanocnym stole nie może przecież zabraknąć pysznego ciasta.

ciasto bananowe ucierane z makiem

Ciasto ucierane można również wykorzystać jako spód do tortu. Mam zamiar sama to zrobić w niedalekiej przyszłości. Ciasto pozostaje wilgotne nawet przez kilka dni. Ciasto bananowe ze względu na krem trzeba przechowywać w lodówce i spożyć jak  szybciej, co jest akurat najmniejszym problemem w mojej rodzince.

ciasto bananowe ucierane

Ciasto z bananami piekłam już nie jeden raz, ale ciasto bananowe z makiem to mój pierwszy wypiek, który bardzo polecam.

Przepis na ciasto bananowe ucierane z makiem

Składniki:

na foremkę o wymiarach 15 cm x 20 cm

  • 50 g masła, miękkiego
  • 150 ml cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 1 jajko
  • 2 banany, rozgniecione
  • 50 ml maku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml mąki
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Krem serowy – cheese frosting

  • 250 g kremowego serka, typ philadephia
  • 3 łyżki masła, miękkiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 300 ml cukru pudru
  • nasiona wanilii z jednej laski

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, jogurt i banany. Wymieszaj wszystkie suche skladniki i dodaj do masy. Połącz delikatnie za pomocą łyżki.
  • Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 170º przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem po czym dodaj serek, sok z limonki i wanilie. Wymieszaj krem i pokryj nim ostudzone ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem się schłodził, wtedy ciasto będzie się łatwo kroić.

ciasto z bananami i makiem

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *