Ciasto bananowe z białą czekoladą

Ciasto bananowe z białą czekoladą jest bardzo smaczne i soczyste. Idealne do popołudniowej kawy! Jeden z moich ulubionych, domowych wypieków. Biała czekolada pasuje idealnie z bananami i  z grubsza posiekanymi orzechami włoskimi, ktore nie omieszkałam również wrzucić do ciasta.


To  ucierane ciasto to dobry sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananow. U mnie w domu nic się nie zmarnuje!

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3 dl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dl cukru muscavados
  • 3 jajka
  • 1 dl cukier puder
  • 3 dojrzałe banany
  • 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 50 g białej czekolady, posiekanej

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą mase. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania.
  • Rozgnieć banany widelcem i wymieszaj z masą jajeczną.
  • Dodaj przesianą mąkę, czekoladę, orzechy, proszek do pieczenia, ostrożnie mieszając.
  • Przelej ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
  • Piecz bananowe ciasto w 175 º C, około 35 minut.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *