Ciasto brownie bounty

Ciasto brownie bounty to czekoladowe ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na poranną chandrę.

krajanka czekoladowa bounty

Brownie to kaloryczna bomba! Jedna kostka tego ciasta z pewnością zaspokoi pragnienie niejednego czekoholika. Ciasto brownie to ciężkie, lekko ciągnące ciasto idealne do niedzielnej kawy. Resztę zabieram jutro do pracy.

Ciasto brownie

Składniki:

kwadratowa foremka o boku 20 cm

Brownie

100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao

3 łyżki kakao

100 g mlecznej czekolady

180 g masła

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

3 jajka

230 g brązowego cukru

90 g pszennej mąki

Masa kokosowa

250 ml skondensowanego mleka, słodzone

100 g kokosowych wiórków

½ łyżeczki kokosowej mąki

1 łyżka masła

2 łyżki śmietanki

Ganache

1 łyżka śmietanki

1 łyżka oleju

100 g czekolady

1 łyżka golden syropu

ciasto brownieCzekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, zamieszaj, odstaw. Za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z cukrem. Mieszając dodaj rozpuszczoną czekoladę. Przesiej mąkę i dodaj do masy delikatnie mieszając. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu. Piecz brownie przez 25 minut.

Przygotuj kokosową masę. W małym rondelku rozpuść skondensowane mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosową mąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź polewę na cieście. Pokrój brownie w kostkę po zastygnięciu polewy.

przepis na ciasto brownie

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *