Ciasto cukiniowe z borówką amerykańską

Lubicie cukinię w wypiekach? Ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Cukinia jest neutralna w smaku ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a przy tym bardzo ładnie się prezentuje. Jest to typowe ciasto ucierane, a jak ciasto ucierane to koniecznie na maśle. Ciasto cukiniowe robię białe na przemian z czekoladowym. Prawie zawsze dodaję jakieś sezonowe owoce. Piekłam cukiniowe z ananasem. Lubię ciasto z cukinią i figami. W sezonie na jagody zawsze piekę czekoladowe z cukinią i jagodami. Nie…Nie sądzę, że cukiniowe ciasto kiedykolwiek mi się znudzi. Zapraszam więc na kolejny przepis na ciasto cukiniowe z borówką amerykańską.

ciasto cukiniowe z borówkąciasto z cukinii

Ciasto cukiniowe

Składniki:

100 g masła

2 jajka, duże

150 g trzcinowego cukru

75 g cukru

2 łyżki soku i otarta skórka z cytryny

180 g  pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

350 ml utartej cukinii, nie ubitej

200 g borówki amerykańskiej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

ciasto z cukinii_1

Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj jajka z cukrem, solą i wanilią za pomocą trzepaczki. Dodaj rozpuszczone masło, a następnie otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Wsyp utartą na dużych oczkach cukinię i wmieszaj w masę łyżką. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj delikatnie z masą. Na koniec dodaj borówki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto przez 50-55 minut na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

cukinia_wypieki

 

SparaSpara

SparaSpara

21 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *