Ciasto cynamonowe z cukinią

Sezon na cukinię trwa z czego ja się bardzo cieszę, ponieważ lubię wypieki z cukinią. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto cynamonowe z cukinią. Proste ciasto z cynamonową kruszonką. Pachniało cynamonem w całym domu, więc nie dało się ukryć jakie ciasto upiekłam na niedzielę. Moje dzieci myślały, że upiekłam cynamonowe bułeczki, a tu niespodzianka!

Ciasto cynamonowe to klasyczne szwedzkie ciasto, które wzbogaciłam o cukinię. Jeśli więc macie za dużo cukinii i nie wiecie co z nią zrobić polecam więc ciasto z cukinią.

ciasto cynamonowe z cukinią

Przepis na ciasto cynamonowe z cukinią

Składniki:

  • 200 g mjöl
  • 120 g brązowego cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • ½ l cukinii utartej na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Cynamonowa kruszonka

  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

przepis szwedzkie ciasto cynamonoweSkładniki na kruszonkę połącz za pomocą widelca. Ubij lekko jajka z cukrem, wanilią i olejem. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz odciśniętą z wody cukinię. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem i lekko wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż połowę masy do foremki wyłożonej pergaminem. Posyp kruszonką, rozprowadź równomiernie resztę masy i posyp wierzch ciasta kruszonką.  Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 160ºC termoobieg (bez termoobiegu 180ºC) przez około 40 minut. Upieczone ciasto dobrze ostudź przed pokrojeniem.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *