Sezon na cukinię trwa z czego ja się bardzo cieszę, ponieważ lubię wypieki z cukinią. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto cynamonowe z cukinią. Proste ciasto z cynamonową kruszonką. Pachniało cynamonem w całym domu, więc nie dało się ukryć jakie ciasto upiekłam na niedzielę. Moje dzieci myślały, że upiekłam cynamonowe bułeczki, a tu niespodzianka!
Ciasto cynamonowe to klasyczne szwedzkie ciasto, które wzbogaciłam o cukinię. Jeśli więc macie za dużo cukinii i nie wiecie co z nią zrobić polecam więc ciasto z cukinią.
Przepis na ciasto cynamonowe z cukinią
Składniki:
- 200 g mjöl
- 120 g brązowego cukru
- 125 ml oleju
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- ½ l cukinii utartej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Cynamonowa kruszonka
- 2 łyżki masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
Składniki na kruszonkę połącz za pomocą widelca. Ubij lekko jajka z cukrem, wanilią i olejem. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz odciśniętą z wody cukinię. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem i lekko wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż połowę masy do foremki wyłożonej pergaminem. Posyp kruszonką, rozprowadź równomiernie resztę masy i posyp wierzch ciasta kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 160ºC termoobieg (bez termoobiegu 180ºC) przez około 40 minut. Upieczone ciasto dobrze ostudź przed pokrojeniem.
2 komentarze
super ciacho
Dzięki Iza!