Ciasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku

Dzisiaj piątek, więc czas na niedzielne ciasto. Zapraszam na ciasto czekoladowe, kolejne szwedzkie ciasto tak zwane kladdkaka. Moje dzieci przepadają za czekoladowymi wypiekami. Jak mi się nie chce wymyślać coś nowego, to zawsze sięgam po któryś z przepisów na to szybkie ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe kladdkaka

Przepis ten wypróbowałam po raz pierwszy jakieś kilka miesięcy i naprawdę zrobił na mnie smakowe wrażenie.  Ciasto jest bardzo kremowe i chociaż pieczone… aż całe 10 minut to smakuje jak czekoladowy mus. Wada, porcja na raz, bo ciasto poszło w mig! Niestety do niedzieli nie dotrwało…

kladdkaka szwedzkie ciasto czekoladowe

Ciasto smakuje na ciepło z lodami, ale ja osobiście wolę dobrze przestygnięte.

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 23 cm

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 200 ml cukru
  • 250 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ubij jacka z cukrem na puszystą masę i dodaj lekko ostudzoną czekoladową mieszankę. Wymieszaj.
  • Przesiej mąkę i proszek i wymieszaj delikatnie z resztą masy.
  • Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem i piecz na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *