Ciasto czekoladowe mocno kawowe

Już niedługo przyjedzie mój synuś do domku na święta. Porządna mamusia upiekła ulubione ciasto czekoladowe, dokładnie takie jak synuś lubi! Dzisiaj porcja postna, bo upiekłam to ciasto z połowy składników. Dla wygody podaję Wam przepis w całości i uciekam, bo już moje dziecko dzwoni do drzwi! Właśnie przyjechał ze Sztokholmu na święta. Musiałam więc mu trochę dogodzić!

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki:

na 10 porcji

foremka z kominkiem o pojemności 1,5l

225 g masła

200 ml kawy w proszku, u mnie rozpuszczalna nescafe

6 łyżek kakao

240 g mąki

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

1 ½ sody oczyszczonej

2 jajka

100 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo

ganaché, tutaj przepis

200 ml śmietanki do ubijania

150 g malin, u mnie mrożone

przepis na ciasto czekoladowe Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło, kakao i kawę rozpuść w rondelku. Wymieszaj jajka ze śmietaną i suche składniki w oddzielnej misce. Zmiksuj wszystkie składniki mikserem na średnich obrotach. Wylej masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz ciasto na termoobiegu przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut. Potem przełóż ciasto na paterę. Ubij śmietanę i umieść na środku ciasta. Zrób ganaché i posmaruj nim ciasto. Obłóż ciasto malinami.

 

6 Komentarzy

  • wygląda obłędnie, świątecznie i magicznie, jednym słowem święta tuż tuż…A skoro tak to kupiliście już prezenty? Jeśli nie to radzę jak najszybciej zajrzeć tutaj >> https://www.facebook.com/DeveleyPolska/app_208195102528120 A profesjonalne noże FISKARS są do zgarnięcia w zasięgu ręki ! Wystarczy, że uzbieracie punkty i noże wędrują właśnie do Was ! Powodzenia i do dzieła !

  • Witam, mam jedno pytanie. Czy w grę wchodzi jedynie kawa rozpuszczalna/neska? Czy uzycie takich kaw ma na celu jedynie dodanie niewielkiej nutki smakowej czy będzie ona odczuwalna w smaku. Bo zastanawiałem się nad opcją ze zwykła kawą. ciasto ala brownie z domieszką kawy jest ciekawą propozycją na sylwestrowe słodkie menu. pozdrawiam

    • Moim zamiarem było aby ciasto było kawowe. Smak kawy jest wyczuwalny. Zwykła kawa nie rozpuści, a sucha neska tak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *