To ciasto czekoladowe to ciasto twoich marzeń, super smaczne brownie. Naprawdę dobre, czekoladowe brownie upieczone na zmielonych migdałach zamiast tradycyjnej mąki.
Ciasto czekoladowe nie przyszło na świat bez bólu, bo się oparzyłam przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Jak pech to pech ubrana byłam w krótkie rękawy, więc foremka ztoczyła mi się bezpośrednio na skórę, powodując oparzenie w postaci trzech różnych pasków na przedramieniu. Ciasto poleciało na drugi koniec kuchni, dosłownie. Brownie się uratowało, bo jakoś szczęśliwie upadło dnem na podłogę.
Podejrzewam, że nie jestem jedyną osobą, której się zdarzają wypadki w kuchni?
Składniki:
- 120 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniljowego, lub ektrakt waniljowy
- 2 ägg
- 75 g mączki migdałowej
- 50 g orzechów włoskich
Na gorący sos czekoladowy:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 ½ dl śmietanki
- 2 łyżki kawy, mocnej, rozpuszczonej
- 1 łyżka syropu (chyba po polsku skrobiowy) lub miodu
Wykonanie:
- Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj jaja ręcznie z cukrem i cukrem waniljowym, nie ucieraj!
- Dodaj do jajek stopioną czekoladę z masłem wraz z mączką migdałą i orzechami.
- Piecz ciasto w temperaturze 170 º C, około 25 minuter.
- Rozpuść czekoladę w gorącej śmietanie i wymieszaj z rozpuszczoną w dwóch łyżkach kawą.
Czekoladowe brownie smakuje najlepiej jak dobrze ostygnie z sosem czekoladowym i malinowym sorbetem. Ciaste jest lepkie, ale takie ma być!