Ciasto czekoladowe z cukinią

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią, przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka.

ciasto czekoladowe z cukiniąCiasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

podłużna foremka o długości 30 cm

300 g zielonej cukinii

300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soda oczyszczonej

3 czubate łyżki kakao

½ łyżeczki soli

3 jajka

180 g jasnego cukru muscovado

175 ml oleju

1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu

100 g gorzkiej czekolady, u mnie 60% kakao

ciasto z cukinią czekoladoweNastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiej  mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

ciasto czekoladowe przepis

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *