Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami

Naszła mnie ochota na czekoladowe ciasto. Upiekłam oczywiście, jak mus to mus.Tym razem wypróbowałam ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami. Bardzo udane ciasto, muszę się pochwalić, a do tego mocno czekoladowe, wilgotne…po prostu rozpływa się w ustach.

To ciasto czekoladowe jest również wegetariańskie, bo pieczone na oleju. Ciasto czekoladowe z cukinią już piekłam, ale to właśnie było na maśle. Jeśli lubicie cukinię w wypiekach to polecam również to ciasto z cukinią.

ciasto czekoladowe przepisPrzepis na ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami

Składniki:

na podłużną formę 15 cm x 28 cm

  • 500 ml utartej zielonej cukinii
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 200 ml cukru
  • 400 ml mąki, u mnie tortowa
  • 4 łyżki kakao z lekkim czubkiem
  • 100 ml posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych chipsów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 200 ml świeżych jagód
  • szczypta soli

przepis ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami

Utartą cukinię odstaw na durszlaku na jakieś pół godziny, po czym wyciśnij z wody. Jajka lekko ubij z solą, cukrem, wanilią i olejem. Dodaj cukinię i wymieszaj.

Do osobnej miski przesiej mąkę i  kakao, a następnie wymieszaj z kardamonem. Zamiast kardamonu możecie użyć cynamonu. Dodaj składniki do masy jajecznej i wymieszaj. Na koniec wsyp czekoladę i jagody i lekko wymieszaj.

Wylej czekoladową masę do formy wyłożonej pergaminem i piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu  lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

ciasto czekoladowe z cukinią i jagodamiUpieczone ciasto ostudź przed krojeniem. podaj ciasto z bitą śmietaną lub lekko rozmrożonymi waniliowymi lodami.

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *