Ciasto czekoladowe z cukinią

ciasto czekoladowe z cukinią

Macie ochotę na jeszcze jedno ciasto z cukinią? Wczoraj upiekłam na odmianę ciasto czekoladowe z cukinią. Pyszne ciasto przypominające trochę brownie, ale o wiele lżejsze. Cukinia jak zwykle niewyczuwalna, za to ciasto bardzo wilgotne i puszyste, a na dodatek bardzo czekoladowe. Mało tego ciasto pokryłam czekoladowym ganaché.

ucierane ciasto czekoladowe z cukinią

No to pieczemy!

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm

  • 500 ml mąki
  • 150 ml kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 ml cukru
  • 200 ml brązowego cukru
  • 150g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
  • 200 ml zagęszczonego soku jabłkowego
  • 100 ml jogurtu
  • 500 ml cukinii, startej na grubych oczkach

Czekoladowe ganaché

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki
  • cukier perłowy do posypania

Wykonanie:

  • W naczyniu przesiej mąkę, sodę do pieczenia, kakao i  cynamon. Dodaj sól.
  • W drugim naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
  • Następnie na przemian dodawaj suche składniki i jogurt z sokiem jabłkowym. Ja zrobiłam to w trzech podejściach.
  • Na koniec już łyżką wmieszaj delikatnie startą cukinię. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładz powierzchnię i piecz na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto i ostudz w formie.
  • przygotuj ganaché. Rozpuść czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i posmaruj ciasto. Posyp perłowym cukrem.

ciasto czekoladowe

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *