Ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem

…i znowu czekoladowo. Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie ciasto czekoladowe ma wiele fanów. Dzisiaj upiekłam tradycyne ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem. Ciasto prawie świąteczne, które posypałam kokosowymi wiórkami i czerwoną borówką. Czerwona borówka to świąteczny symbol w Szwecji podobnie jak szafran czy piernik. Bardzo lubię jej kwaśny smak, który świetnie pasuje do słodkich wypieków.

ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem

Ciasto czekoladowe to taki pyszny deser. Uwielbiam takie słodkości.

przepis na ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe z czekoladowym ganaché

Składniki:

na prostokątną foremkę 20 cm x 30 cm x 5 cm

  • 180 g  masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jacka
  • 350 ml cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 3 łyżki kakao
  • 450 ml mąki
  • 150 ml joghurtu
  • szczypta soli

Czekoladowy lukier 

  • 30 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mocnej kawy, świeżoparzonej
  • 300 ml cukru pudru

Do dekoracji

  • 3 łyżki kokosowych wiórków
  • 150 ml czerwonej borówki

Wykonanie:

  • Rozpuść masło, czekoladę i kakao w kąpieli wodnej. Przestudz.
  • Ubij jajka z cukrem, wanilią, solą i dodaj schłodzoną czekoladę.
  • Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy na przemian z jogurtem w trzech podejściach.
  • Formę wyłóż pergaminem, wylej ciasto i wygładz. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj czekoladowy lukter. Rozpuść masło i czekoladę, dodaj gorącą kawę, a na koncu cukier puder.
  • Pokryj ciasto czekoladowym lukrem, a następnie polyp wiórkami i borówkami.

ciasto czekoladowe z borówką

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *