Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym

Znowu zostałam zmuszona do pieczenia czekoladowego ciasta. I znowu musiałam wymyśleć coś nowego. Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym i borówkami, a w dodatku polane wspaniałym jeżynowym sosem…Jak widzicie myślałam intensywnie,    skusiłam na dwa kawałki ciasta pod rząd i mówiąc szczerze to chyba zjadłabym jeszcze więcej ale zdrowy rozsądek na to mi nie pozwolił.

Czekolada i borówki wspaniale harmonizują ze sobą. Amerykańskie borówki są o wiele słodsze niż leśne jagody. Taka duża ilość czekolady i słodycz borówek aż się prosiła o krem jogurtowy, którym posmarowałam ciasto.

ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym i borówkamiLubię mocno czekoladowe ciasto. Znajdziecie nie jedno takie czekoladowe ciasto na codojedzenia. Polecam wyśmienite brownie z masą krówkową i jeżynami. Następny przebój lata to ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami. Ostatnie czekoladowe ciasto, które piekłam tego lata, a Wam proponuję koniecznie upiec to magiczne ciasto czekoladowe.

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 25 cm

125 g masła, u mnie solone

125 g cukru, odejmij 4 łyżki do piano

300 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao

2 łyżki oleju rzepakowego

6 dużych  jajek, 2 całe i 4 białko i żółtka oddzielnie

2 łyżki kakao

przepis ciasto czekoladoweMasło, olej i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij 2 jajka i 4 żółtka z cukrem. Dodaj masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej kakao i wymieszaj z masą. Teraz ubij białka. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru. Wymieszaj pianę delikatnie z masą czekoladową za pomocą szpatułki. Dno formy do pieczenie wyłóż pergaminem. Wylej masę, wygładź i piecz ciasto w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 35 minut. Podczas studzenia ciasto się kurczy i lekko zapada. Nie przejmujcie się taka jego natura.

Krem jogurtowy

200 ml śmietanki do ubijania

200 ml greckiego jogurtu

2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania

Dodatkowo

400 ml borówki

4 łyżki jeżynowego sosu, tutaj przepis

ciasto mocno czekoladowe bez mąkiNie wspomniałam jeszcze, że to ciasto czekoladowe jest bezglutenowe, a w ogóle upieczone bez mąki.

ciasto czekoladowe przepis bezglutenowePrzed przygotowaniem kremu proponuję dla pewności odcedzić jogurt na sicie przez jakieś 2 godziny. Ubij lekko śmietankę. Odcedzony jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i skórką z limonki. Dodaj teraz ubitą śmietankę i lekko wymieszaj. Posmaruj kremem wystudzone ciasto. Na wierzchu ułóż borówki. Całość polej sosem jeżynowym i oprósz cukrem pudrem.

 

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *