Ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami

Pamiętacie przepis na szafranowe gruszki? Część z nich wykorzystałam do tego tytułowego wypieku, ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami. Bardzo łatwe ciasto w wykonaniu, wilgotne i mocno czekoladowe!

ciasto czekoladowe ucierane z gruszkami

Ciasto czekoladowe często gości na naszym stole. Moje dzieci są uzależnione od czekolady! Jeśli zapytam jakie ciasto mam upiec na niedzielę, to prawie zawsze słyszę odpowiedź, ciasto czekoladowe. Może to być brownie lub typowe szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka  byle było czekoladowe i rozpływające się w ustach. Oto przepis na moje kolejne ciasto czekoladowe, zgadnijcie czy im przypadło do smaku!

ciasto czekoladowe ucierane

Przepis na ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami

Składniki:

na prostokątną foremkę o rozmiarach 18 cm x 25 cm

  • 150 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 12 gruszek w szafranowej zalewie

Polewa czekoladowa

  • 75 g śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • W małym rondelku rozpuść masło, czekoladę, cukier, mleko i kakao. Lekko ostudź po czym dodaj jajko ubijając masę mikserem.
  • Dodaj teraz przesianą mąkę z proszkiem i lekko wymieszaj. Wylej masę do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładź. Wciśnij gruszki, nie za mocno aby wystawały do połowy po upieczeniu ciasta.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 160 ºC (termoobieg) przez 40 minut.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i zamieszaj. Tak przygotowaną polewą posmaruj ciasto.

przepis na ciasto czekoladowe

 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *