521
No to mamy piątek! Czas na jakieś ciasto na niedzielę. Dzisiaj chce wam zaproponować ciasto czekoladowe z tosca. Tosca to mieszanina rozpuszczonego masła, cukru i płatków migdałowych powszechnie używana w Szwecji do dekoracji ciast. Pyszna lekko ciągnąca, karmelowa polewa, którą zapieka się razem z ciastem. Okazało się, ze mam jedynie sto gram migdałowych płatków, więc resztę zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Do tosca można również użyć samego kokosu.
Czekoladowe ciasto to ciasto ucierane, bardzo puszyste. Moje dzieci uwielbiają czekoladowe ciasto, wiec to ciasto na pewno nie doczeka niedzieli…
A co wy macie zamiar upiec?
Przepis na ciasto czekoladowe z tosca
Składniki:
- 2 dl cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 2 jaja
- 15o g masła, temperatura pokojowa
- 4 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 dl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kokosowa tosca
- 100 g kokosowych wiórków
- 100 g płatków migdałowych
- 1 dl cukru
- 1 dl golden syropu
- 1 ½ dl śmietanki
- 75 g masła
Wykonanie:
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Jajka ubij z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszysto. Dodaj lekko schłodzoną masę maślanoczekoladową. Wymieszaj.
- Przesiej make z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem i rozprowadź równomiernie masę.
- W rondelku rozpuść masło, cukier, syrop i dodaj śmietankę. Gdy masa zacznie wrzeć wsyp kokosowe wiórki lub migdałowe płatki, lub to i to, pół na pół. Gotową tosca rozprowadź na powierzchni ciasta czekoladowego.
- Piecz ciasto w piekarniku na 160 Cº przez około 40 minut. Tosca będzie miejscami miękka ale taka ma być.
4 komentarze
Ten wierzch kusi mnie ogromnie… :)
Jest pyszny…
pieknie wygląda to ciacho
A jakie dobre!