Ciasto czekoladowo migdałowe

Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe pochodzi z mojej pierwszej książki z wypiekami pod tytułem “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Książka ma już ponad 20 lat, a za mną mnóstwo wypróbowanych z niej przepisów.

ciasto czekoladowe z migdałami

Ciasto ucierane i bardzo łatwe w wykonaniu. Przypomina trochę biszkopt, ale jest o wiele wilgotniejsze. Ciasto czekoladowe to ulubiony wypiek moich dzieci. To ciasto  pachnie pomarańczą, ale również dobrze można dodać do niego otartą skórkę z cytryny jak w oryginalnym przepisie.

ciasto czekoladowo migdałowe

Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe

Składniki:

na podłużną foremkę o długości 30 cm

  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 180 g cukru
  • 70 g masła, roztopionego
  • 100 g mąki
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady, utartej
  • szczypta soli
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • migdały do posypania

Ganache, tutaj przepis

Wykonanie:

  • Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
  • Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
  • Wymieszaj mąkę, utartą czekoladę  migdały. Delikatnie połącz z masą jajeczną.
  • Wyłóż masę do natłuszczonej i obsypanej bułką formy, wygładz.
  • Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudz w formie.
  • Zrób ganache  i pokryj nim ciasto , a natępnie polyp migdałami.

ciasto ucierane czekoladowe

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *