Ciasto czekoladowo szafranowe

Lubię wypieki z szafranem. Zapach szafranu przyprawia mnie o zawrót głowy. Czuję zbliżające się święta, a szafran to jedna z najczęściej używanych świątecznych przypraw w Szwecji. Ponieważ bardzo lubię ciasto czekoladowe i ciasto szafranowe postanowiłam połączyć te dwa ulubione wypieki w jeden.

Ciasto czekoladowo szafranowe udekorowałam ganaché z białej czekolady. Ciasto upiekłam z pół porcji, ale podany niżej przepis jest na całą porcję.

ciasto czekoladowo szafranowe z ganache

Ciasto czekoladowo szafranowe

Składniki:

na okrągłą foremkę o średnicy 25 cm

  • 120 g masła, roztopione
  • 60 g  gorzkiej czekolady, 70% kakao
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 120 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,25 g zmielonego szafranu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Ganaché z białej czekolady

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki
  • czerwona borówka do dekoracji

Wykonanie:

  • Utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj roztopione schłodzone masło.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem i migdałami i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj  i podziel masę na dwie w miarę równe częsci.
  • Rozpuść szafran w soku i wymieszaj z jedną częścią masy.
  • Rozpuść czekoladę, dodaj do pozostałej części i wymieszaj.
  • Wysmaruj foremkę masłem i posyp tartą bułką. Napełnij formę najpierw masą szafranową, a potem czekoladową. Zamieszaj lekko obie masy. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 30 -35 minut.
  • W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Podgrzej śmietankę i dodaj do czekolady. Zdejmij z kuchni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ganaché musi być mocno schłodzone, aby można je było ubić. Napełnij szprycę ganaché i udekoruj ciasto. W każdą rozetkę wciśnij borówkę.

szafranowe wypieki

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *