Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami…Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami. Na szczęście się udało!

ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Składniki:

2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm

500 g pszennej mąki

120 g cukru

25 g świeżych drożdży

60 g masła, miękkiego

200 ml mleka, lekko podgrzanego

1 cytryna, otarta skórka

2 żółtka

szczypta soli

1 l jagód, u mnie świeże

Kruszonka

50 g masła, zimnego

80 g mąki

80 g brązowego cukru, może być biały

ciasto drożdżowe przepisRozpuść drożdże w mleku. Dodaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki aż utworzy się zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw zaczyn na 20 minut. Wsyp mąkę do dużej misy, u mnie misa robota. Dodaj zaczyn, mąkę, resztę cukru. Zarób ciasto, po czym dodaj żółtka, sól i otartą skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Zostaw pod przykryciem na 10 minut, a następnie podziel ciasto na dwie porcje. Wyłóż foremki papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę siekając nożem wszystkie składniki, aż utworzy się drobna kruszonka.

Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Rozciągnij porcje ciasta tak aby wypełniło dno formy, a na wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Wyjmij i lekko przestudź. Ciasto drożdżowe smakuje najlepiej jak jest jeszcze lekko ciepłe.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *