Ciasto drożdżowe z marcepanem

przepis na ciasto drożdżowe

Zapraszam na ciasto drożdżowe z marcepanem! Miało być inne drożdżowe, ale nie miałam w domu wszystkich potrzebnych składników, za to znalazłam masę marcepanową. Ciasto drożdżowe to takie ciasto, które mi zawsze wychodzi, nawet jeżeli mam za mało drożdży tak jak dzisiaj.

ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe z marcepanem 

Składniki:

  • 500 g + 2 łyżki mąki
  • 30 g świeżych drożdży, ja dałam tylko 10 g
  • 250 ml mleka
  • 80 stopionego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 200 g marcepanu
  • 50 zmielonych uprażonych i zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru

Lukier

  • 100 ml cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  • Masło rozpuść w rondelku, po czym dodaj mleko aby się ogrzało. Rozpuść drożdże w mleku i cukier. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Marcepan zetrzyj na tarce. Dodaj białka, cukier i zmielone migdały i zmiksuj.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt i posmaruj nadzieniem. Zwiń w rulon, natnij wzdłuż, skręć kilka razy i ułóż w ósemkę.
  • Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Przykryj folią i pozostaw  do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz ciasto drożdżowe na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.
  • Ostygnięte ciasto polukruj.

puszyste ciasto drozdzowe

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *