Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką jest to ciasto, do którego zawsze wracam po przeróżnych eksperymentach. Zawsze proste, na deser czy na śniadanie ze szklanką mleka. Dzisiaj trochę inny przepis podpatrzony u Basi. Ciasto drożdżowe jest osłodzone karmelem i też ma trochę ciemniejszy kolor niż normalne ciasto drożdżowe. Zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki zrobiłam kruszonkę z migdałów, którą ostatnio dosyć często stosuję w moich wypiekach.

przepis na ciasto drozdzowe z rabarbarem

Masz za dużo rabarbaru w ogródku to to ciasto drożdżowe powinno przypaść ci do smaku. Jest jak puch, bardzo wysoko wyrośnięte, więc jeśli ktoś woli trochę niższe ciasto to z powodzeniem można użyć do wypieku większej blaszki.

ciasto drozdzowe

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

Składniki:

na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm

  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody + 60 ml
  • 90 g masła
  • 500 g mąki
  • 60 ml wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ½ kg rabarbaru, obranego i  pokrojonego na 1 cm kawałki

Migdałowa kruszonka

  • 50 g masła
  • 40 zmielonych migdałów
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki

Wykonanie:

  • Zacznij od ugotowania karmelu. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj tak długo aż cukier się stopi i osiągnie piękny złoty kolor. Teraz dodaj masło mieszając cały czas. Zdejmij rondelek z ognia i wlej resztę wody, dokładnie mieszając. Schłodź do letniej temperatury.
  • Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Do misy asystenta wsyp resztę mąki, sól,wlej schłodzony karmel i zaczyn drożdżowy. Dodaj jajka i zarób ciasto przez 15 minut. Jeśli ciasto jest jeszcze za twarde dodaj po łyżce mleka, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż do małej brytfanki wyłożonej pergaminem.
  • Na wierzchu ciasta drożdżowego ułóż rabarbar pokrojony w kostkę i całość posyp migdałową kruszonką. Pozostaw ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez 30 minut.
  • Ewentualnie posyp ciasto cukrem pudrem.

ciasto drozdzowe karmelowe

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *