Ciasto dyniowe z hokkaido

Weekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido, bo są to stosunkowo lekkie dynie, takie na raz. Ciasto dyniowe z hokkaido smakuje jak zwykle bardziej czekoladą i orzechami, bo dynia jak wiadomo nie jest aż tak przeraźliwie aromatyczna. Przyznam jednak, że świeżo rozdrobniona dynia, której użyłam do tego ciasta jest nieco bardziej wyczuwalna. Lubię dodawać dynię do ciasta, bo zyskuje ono ładny kolor, a do do tego jest bardzo wilgotne. Takie słodko warzywne ciasta z dynią czy z cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….!

ciasto z hokkaido

ciasto z dynią

Ciasto dyniowe upiekłam w kształcie babki. Jestem zakochana w wszelkich foremkach babkowych, wciąż kupuję nowe….chociaż ciasto i tak smakuje tak samo…he, he…Mimo wszystko wyjęłam wszystkie foremki na stół, bo w końcu musiałam się zdecydować na jakąś.

ciasto dyniowe ucierane

Do dyniowego ciasta można użyć prażonych orzechów pekan. Moje dziecię przytargało ze sklepu pekany w czekoladzie, więc nie miałam innego wyboru i takie wrzuciłam do ciasta. W sumie przypadkowy pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest naprawdę pyszne, po prostu w dynię!

ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe jest wilgotne i słodkie ale nie przesadnie. Czekolada, dynia i orzechy również dostarczają wyczuwalnej słodyczy. To ciasto upiekłam z surowej dyni.

Ciasto dyniowe

Składniki:

foremka babka o poj. 1,5l

300 g utartej dyni

125 g masła, roztopionego

280 g pszennej mąki

100 g orzechów pekan w czekoladzie

50 g czekolady

3 jajka

100 ml jogurtu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

200 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli do smaku

1 łyżka masła  i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy

ciasto dyniowe z pekan

Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do misy robota. Załóż nóż do krojenia i rozdrobnij dynię. Dynię można również utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjmij dynię do miski, przygotuj robot do rozdrobnienia czekolady i orzechów. Czekoladę połam na kawałki aby się równomiernie rozdrobniła w robocie. Jeśli używasz naturalnych orzechów tzn. nie w czekoladzie zwiększ ilość czekolady do 100 gram. Do głębokiego naczynia wbij jajka, dodaj cukier, sól, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wymieszaj balonową trzepaczką, następnie dodaj dynię i jeszcze raz wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, rozdrobnionymi orzechami i czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i połącz za pomocą łyżki. Wysmaruj dno formy masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 45-50 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki.

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *