Ciasto dyniowe z jabłkiem

Została mi ostatnia porcja dyni, więc dzisiaj upiekłam wilgotne ciasto dyniowe. Uwielbiam ciasto dyniowe, bo łatwo się je piecze, ma piękny złoto miodowy kolor, a przy tym jest bardzo smaczne. Ciasto piekłam z połowy składników ale przepis poniżej jest na całą porcję. Ciasto z dyni zachowuje długo wilgotność. Dynia jest neutralna w smaku, więc do ciasta można dodać jakieś owoce. Dzisiaj dodałam utarte jabłko. Dla smakoszy czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę.

ciasto dynioweCiasto dyniowe

Składniki:

podłużna foremka o pojemności 1,5 l

200 g pszennej mąki

50 g kokosowych wiórków

180 g cukru

70 g kokosowego lub trzcinowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 jajka

350 g puree z dyni

125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju

2 jabłka utarte na mus

2 łyżki perłowego cukru

ciasto z dyniWszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem.

Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem.

 

6 komentarzy

    • Ja mrożę puree, a niektóre gatunki dyni nawet można przechowywać długo w chłodnym miejscu, jeśli oczywiście ma się miejsce.

  • Czy zamiast mąki pszennej można dodać jakąś inną? Pracuję w Szybkiej Pizzy i ostatnio mam ochotę poeksperymentować z innymi rodzajami mąki, niż tylko z pszenną. Ale zastanawiam się, czy to ciasto by było tak samo dobre, bo np. pizza z innej mąki ma zupełnie inny smak, który nie każdemu pasuje. I strasznie dużo zależy od marki mąki, o czym dość boleśnie się przekonałam :( Godzinę robiłam pizzę w domu, bo akurat naszła mnie ochota, i po tej godzinie wylądowała w koszu… No, ale myślę, że każdy amator kuchni jest przygotowany na to, że nie zawsze wyjdzie mu wszystko tak, jak sobie zaplanował ;)
    Dlatego wolę zapytać ciebie o tę mąkę :) Pozdrawiam!

  • Hej, piekłam ciasto przez 45 minut, następnie sprawdziłam je patyczkiem i było wilgotne. Nastawiłam je jeszcze na 15 minut. Myślę że 1:10 przy temperaturze 170 stopni było by ok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *