Ciasto jagodowe z kruszonką

Sezon jagodowy praktycznie już się skończył. Gdzieniegdzie jeszcze trafiam na pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę, delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem.

ciasto z jagodamiCiasto jagodowe z kurszonką

Składniki:

na formę o średnicy 26 cm

150 g miękkiego masła, u mnie solone

180 g cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka waniliowej pasty lub extraktu

200 g mąki

1 łyżeczka proszku dopieczenia

400 ml jagód, u mnie świeże

ciasto ucierane

Kruszonka

50 g owsianych płatków, u mnie tradycyjne, nie błyskawiczne

50 g kokosowego cukru palmowego

50 g mąki

50 masła, zimnego

½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu

Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone masło. Rozcieraj masło z resztą składników między palcami do chwili uformowania kruszonki. Wstaw do lodówki na 30 minut.

ciasto jagodowe z kruszonką

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, po czym dodaj po jednym jajku. Miksuj masę na puszysto. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *