Sezon jagodowy praktycznie już się skończył. Gdzieniegdzie jeszcze trafiam na pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę, delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem.
Składniki:
na formę o średnicy 26 cm
150 g miękkiego masła, u mnie solone
180 g cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka waniliowej pasty lub extraktu
200 g mąki
1 łyżeczka proszku dopieczenia
400 ml jagód, u mnie świeże
Kruszonka
50 g owsianych płatków, u mnie tradycyjne, nie błyskawiczne
50 g kokosowego cukru palmowego
50 g mąki
50 masła, zimnego
½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone masło. Rozcieraj masło z resztą składników między palcami do chwili uformowania kruszonki. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, po czym dodaj po jednym jajku. Miksuj masę na puszysto. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko.
3 komentarze
Cudownie podane, pięknie wygląda.. Sama bym skosztowała :D
uwielbiam takie ciasta niestety u mnie w tym roku jagód prawie nie ma
Ja też nie nazbierałam w tym roku zbyt dużo…