Ciasto kokosowe z amarula

Zapraszam na kolejny wypiek z amarula. Tym razem upiekłam ciasto kokosowe. Proste,  ucierane ciasto na niedzielę. Dodatek likieru do ciasta podnosi jego smakowe walory. Polecam również zrobienie gotowanej polewy do ciasta, która przypomina kawową krówkę.

ciasto ucierane przepisCiasto kokosowe z amarula

Składniki:

 forma o średnicy 28 cm

100 g masła

100 ml śmietankowego likieru, u mnie amarula cream

2 jajka

180 g cukru

45 g kokosowych wiórków

200 g pszennej mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

150 ml śmietanki

135 cukru

1 łyżka masła

2 łyżki rozpuszczalnej kawy

ciasto kokosoweWyłóż formę pergaminem, dno i boki. Masło rozpuść, dodaj amarula likier i odstaw na bok.  Jajka zmiksuj z cukrem na puszysto. Dodaj przestudzone masło i zmiksuj krótko. Wymieszaj mąkę z proszkiem i za pomocą szpatułki lekko wymieszaj z masą. Wyłóż ciasto do formy i piecz na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 180ºC) przez pół godziny. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

Śmietankę, masło i cukier wymieszaj w rondelku i gotuj przez 25 minut. Polewa będzie dosyć gęsta. Dodaj kawę i wymieszaj. Jeśli chcesz aby kasa całkowicie się rozpuściła dodaj kawę na samym początku.

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *