Ciasto marchewkowe z orzechami pekan

Złota jesień staje się coraz zimniejsza. Powoli zbliża się listopad, a z a tydzień przestawiamy czas. Nic tylko otulić się kocem i popijać ciepłą herbatę. Coraz częściej

wypiekam, jesiennie i aromatycznie. Dzisiejszy przepis to ciasto marchewkowe. Próbowałam już wiele wersji tego ciasta. Z rumem i migdałami, z owsianymi płatkami… Piekłam nawet marchewkowy tort. Zawsze smakuje przepysznie. Nie wiem czy to z miłości do warzywnych wypieków…Nie, na pewno nie. Ciasto marchewkowe jest naprawdę bardzo smaczne. Typowo jesienne ciasto. Po raz pierwszy zamiast zetrzeć marchewkę na tarce drobno ją posiekałam przy pomocy malaksera. Właściwie całe ciasto wymieszałam w malakserze i Wiecie co wyszło super!

ciasto_przepisTo ciasto będzie królować w każdej kuchni przez całą jesień. Na pewno będzie się popularnością nawet wśród osób, które na co dzień nie są wielbicielami warzywnych wypieków. Spotkałam ludzi, którzy nawet nie wiedzieli, że ciasto marchewkowe w ogóle istnieje! Zdziwiłam się, a oni jeszcze bardziej, kiedy skosztowali wypieku. Wy też przekonajcie się, że warto spróbować!

ciasto_-marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

450 g marchewki

150 g orzechów pekan + kilka orzechów do dekoracji

150 g brązowego cukru

50 g  białego cukru

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

150 ml oleju

3 jajka

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

Krem

100 g miękkiego masła

300 g twarogu

30 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka waniliowego ekstrakt

ciasto-z-marchewkaNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Obierz i pokrój marchewkę. Wsyp do malaksera razem z orzechami i pokrój drobno. Dodaj cukier, sól, jajka i olej. Zamieszaj do połączenia składników. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wanilią. Dodaj do masy i zamieszaj do połączenia. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Przygotuj krem. Zmiksuj masło z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce twarogu i miksuj dalej. Na koniec dodaj sok z cytryny. Posmaruj ciasto kremem i pokrój na kawałki.

ciasto_marchewkowe

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *