Ciasto marchewkowe z rumem najlepsze

Jestem fanką ciasta marchewkowego! Niedawno upiekłam ciasto marchewkowe według przepisu Nigellii, które jest obecnie moim najlepszym marchewkowym ciastem. Ciasto jest również mocno migdałowe, bo zamiast tradycyjnej mąki upiekłam je ze zmielonymi migdałami, a więc ciasto bezglutenowe.

ciasto marchewkowe z migdałami i rumem

Jak widzicie na zdjęciach ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Z dodatkiem bitej śmietany po prostu raj dla smakowych kubków. Lubicie ciasto marchewkowe to polecam również ucierane ciasto marchewkowe, a dla wszystkich tych co nie lubią marchewki ciasto z cukinią.

Przepis na ciasto marchewkowe z rumem

Składniki:

na foremkę o rozmiarach 18cm x 25cm

  • 3 łyżki migdałów, pokrojonych w słupki, do posypania wierzchu ciasta
  •  250 g marchwi, drobno utartej
  • 75 g rodzynek
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g migdałów, zmielonych
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • starta skórka i sok z jednej limonki

Dodatkowo

  • mascarpone lub bita śmietana
  • cukier puder do smaku
  • sok z limonki do smaku

Wykonanie:

  • Rodzynki zalej rumem i pozostaw na 30 minut. Rodzynki wciągną prawie cały rum.
  • Mokre i suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz razem delikatnie łyżką. Dodaj rodzynki i rum i wymieszaj.
  • Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp migdałami.
  • Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut.
  • Podawaj z dodatkiem kremu mascarpone lub bitą śmietaną.

ciasto marchewkowe najlepsze

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *