Ciasto migdałowe i sos imbirowy

No to mamy piątek i czas na ciasto do kawy. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne ciasto migdałowe z małej formy, ciasto bez mąki do którego zrobiłam bardzo orzeźwiający sos imbirowy. Ciasto nie wyrasta zbyt mocno, jest bardzo mięciutkie i wilgotne ale nie martwcie się to taka jego natura. Ciasto migdałowe jest wspaniałe z dodatkiem sosu imbirowego i owoców leśnych. U nas  w domu to czas na jeżyny.

przepis na ciasto migdalowe

Często używam migdałów w moich wypiekach, ostatnio upiekłam ciasto migdałowe z truskawkami, a ciasteczka migdałowe piekę przynajmniej raz w miesiącu.

ciasto migdalowe i sos imbirowy

Migdały, jeżyny i imbir… cóż za nietypowe połączenie, a jednak po prostu pycha. Najlepiej  spróbujcie upiec to migdałowe ciasto i oceńcie sami !

Przepis na ciasto migdałowe

Składniki:

okrągła forma o średnicy 22 cm

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 150 ml cukru
  • 3 jajka
  • 125 g stopionego masła

Polewa kakaowa

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 100 ml migdałów, pokruszonych

Przepis na sos imbirowy

  • 2oo ml śmietanki, 36%
  • 3 żółtka
  • 300 ml mjölk
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml homogenizowanego serka
  • 2 łyżki utartego imbiru
  • cukier puder wedle uznania

Dodatkowo

  • kubek jeżyn

Wykonanie:

  • Wymieszaj zmielone migdały z cukrem , następnie z jajkami i stopionym masłem.
  • Wyłóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na polewę i polej na ciasto. Posyp migdałami i pozostaw do zastygnięcia.
  • Przygotuj sos imbirowy. Zacznij od ugotowania śmietankowego budyniu. Wymieszaj śmietanę z żółtkami, a mleko z mąką ziemniaczaną. Dodaj mleko do śmietany i doprowadź płyn do wrzenia, mieszając cały czas trzepaczką balonową, aż budyń zacznie gęstnieć. Zdejmij budyń z ognia i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony budyń wymieszaj z serkiem homogenizowanym i utartym imbirem. Dosłodź jeśli sos jest jeszcze za mało słodki.
  • Podawaj ciasto migdałowe z dodatkiem sosu imbirowego i świeżych jeżyn.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *