Ciasto migdałowe z agrestem

Zapraszam na pyszne ciasto migdałowe z agrestem. Rano oberwaliśmy agrest w ogródku. Nie było tego zbyt dużo, bo krzewy jeszcze młode, ale na ciasto agrestowe starczyło z powodzeniem, a nawet dwa!

Dzisiaj pierwsze ciasto agrestowe w tym roku, ciasto ucierane, ciasto migdałowe z dwukolorowym agrestem. Bardzo puszyste i aromatyczne. Typowe letnie ciasto z owocami.

ciasto ucierane migdałowe

Przepis na ciasto migdałowe z agrestem

Składniki:

na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm

  • 400 ml mąki pszennej
  • 200 ml zmielonych migdałów
  • 250 ml cukru
  • 4 jajka
  • 150 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ziemniaczanej mąki
  • ½ kg agrestu, u mnie żółty i czerwony
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • odrobina soli
  • cukier puder do posypania

ciasto migdałowe z agrestemUtrzyj masło z cukrem, solą i wanilią do białości. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Dodaj teraz do masy maślano jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.

Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp odszypułkowanym  agrestem. Lekko dociśnij. Agrest można dodatkowo posypać cukrem. Migdały pokrój wzdłuż i posyp nimi ciasto. Piecz ciasto na 160ºC z termoobiegiem (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

ciasto agrestowe przepis

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *