Ciasto migdałowe z polentą

Macie już pomysł na ciasto na niedzielę? Ja już upiekłam, na zdjęciu pyszne ciasto migdałowe z polentą. Wierzcie mi ciasto z polenty smakuje niesamowicie. Pachnie cytrusami, a podane z sosem z leśnych owoców i miodowym jogurtem po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo lubię takie niepozorne, proste w wypieku ciasta. Zawsze się udają., Jak zabraknie to zaraz można upiec następne!

Polenta coraz częściej gości w mojej kuchni. Ciasto z polentą piekłam już nie jeden raz. Piekę również chleb z polentą
przepis na ciasto

Ciasto na niedzielę

Składniki:

foremka o średnicy 25 cm

90 g  masła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy

130 g cukru

2 jajka

100 ml pomarańczowego soku

2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

150 g miałkiej polenty

200 g zmielonych migdałów

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do podania

250 g leśnych owoców, u mnie mrożone maliny i jagody

2 łyżki cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

porcja jogurtu doprawiona miodem wedle smaku

Przepis na ciasto z polentą
Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj polentę ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia na przemian dolewając sok z pomarańczy. Połącz z masą jajeczno maślaną. Wysmaruj formę masłem i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarniku na termoobiegu przez około 25 – 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Zagotuj owoce z cukrem i wanilią. Gotuj przez 2 minuty, tak aby owoce lekko odparowały. Świeże owoce nie potrzeba gotować. Wymieszaj jogurt z miodem. Wyłóż jogurt na środek ciasta i udekoruj owocami

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *