Ciasto migdałowe z rabarbarem

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Dzisiaj znowu ciasto ale owocowe. Zapomniałam zupełnie o rabarberze w lodówce, poszedł pod nóż w ostatniej chwili, dlatego dzisiaj upiekłam ciasto migdałowe z rabarbarem. Proste ucierane ciasto z dodatkiem pokruszonych migdałów, poza tym posypane migdałowym crunch. Pychotka jakby się kto pytał. Jutro urodzinowa imprezka dla kolegów i koleżanek Philipa, bo rozumiecie, po torcie urodzinowym to już nie ma śladu…Ale wiem z doświadczenia, że dzieci tutaj wolą ciasto kręcone od tortu, więc rąk nie załamuję.

kruche ciasto migdalowe z rabarbarem

Przepis na ciasto migdałowe z rabarbarem

Składniki:

na 24 porcje

  • 3 jajka
  • 250 ml brązowego cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 150 g stopionego masła
  • 100 ml waniliowego joghurtu lub naturalnego
  • 500 ml rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 200 ml płatków migdałów, rozdrobnionych
  • 350 ml  mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Migdałowa kruszonka

  • 40 g masła, miękkiego
  • 80 g migdałów zmielonych
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

  • Utrzyj  jajka z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj rozpuszczone masło o jogurt. 
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i połącz najpierw z migdałami i pokrojonym w kostkę rabarbarem, a następnie dodaj do masy jajeczno maślanej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wyłóż masę do foremki o wielkości 25 cm x 35 cm wyłożonej pergaminem.
  • Zrób kruszonkę z podanych składników i posyp ciasto.
  • Piecz ciasto na 175ºC około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto pokrój na 24 kawałki. Smacznego!

ciasto kręcone migdałowe

ciasto ucierane z migdałami i rabarbarem

W zeszłym roku upiekłam ucierane ciasto z cynamonem, które również jest bardzo wilgotne jak dzisiejsze ciasto. Sezon na truskawki już niedługo, więc proponuję wam teżciasto ucierane z truskawkami.

 

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *