Ciasto mocno cytrynowe z polentą

Czas na ciasto na niedzielę. Dzisiaj proponuję piękne żółtozłociste włoskie ciasto mocno cytrynowe z polentą. Tak, tak polentę można również użyć do słodkich wypieków, a to ciasto jest naprawdę słodkie…przepis Nagelli jakby inaczej!

Nie wiem czy spotkaliście się z polentą ale jeśli nie to proponuję polentę dobrze rozdrobnioną. Nie mylcie też polenty ze skrobią kukurydzianą, która konsystencją przypomina typową mąkę pszenną. Polenta to kaszka kukurydziana. Tradycyjne włoskie danie polenta, które już tu prezentowałam również tak się nazywa. Poza tym polenta nie zawiera glutenu. Ciasto z polentą jest bezglutenowe, bo zamiast mąki dodałam zmielone migdały.

ciasto cytrynowe z polenta

Do wypieku ciasta cytrynowego użyłam drobno zmielonej polenty. Ciasto z polentą po nasączeniu można podzielić na kawałki ale jest bardzo wilgotne jakby pozlepiane z okruchów. Bardzo mi smakowało to ciasto. Już mam w planie nową wersję tego złocistego wypieku.

przepis ciasto z polentą

Przepis na ciasto mocno cytrynowe z polentą

Składniki:

na foremkę o wymiarach 15 cm x 25 cm

  • 100 g drobnej polenty
  • 200 g zmielonych migdałów lub mączki migdałowej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, duże
  • otarta skórka z jednej cytryny

Cytrynowy syrop 

  • sok z 2 cytryn
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Wykonanie:

  • Wyłóż formę do pieczenia pergaminem, włącznie ze ściankami.
  • W głębokiej misce utrzyj masło z cukrem. W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki. Teraz dodawaj do masy maślanej na przemian składniki suche- miksuj, jajko-  miksuj, tak w trzech podejściach.  Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny.
  • Przełóż ciasto do formy, wygładź i piecz na 160ºC (termoobieg)  przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto opada na środku, ale nie martw się taka jego natura.
  • W małym rondelku zagotuj wszystkie składniki na syrop cytrynowy.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i bardzo cienkim szpikulcem lub igłą groszówką ponakłuwaj całe ciasto wzdłuż i wszerz, a następnie polej syropem. Ciasto i syrop mogą być gorące.
  • Ciasto smakuje przepysznie dobrze ostudzone podane z lodami czy bitą śmietaną i owocami.

5 komentarzy

  • Pyszne!
    Zrobiłam w wersji wegańskiej – zamiast jajek dodałam siemienia lnianego zalanego wodą (1 łyżka zmielonego siemienia + 3 łyżki ciepłej wody = 1 jajko). Na mój smak trochę za słodkie i za tłuste – ograniczyłabym cukier (u mnie ksylitol) i masło (u mnie olej kokosowy) o 1/3 na pewno. Dam znać, co z tego wychodzi :)

    Ale i tak wspaniałe! Dziękuję za przepis!

  • A to zmieniłaś sporo! Wersję wegańską chętnie wykorzystam.Zamiast siemienia można również użyć nasionka chia w tej samej proporcji. Jakoś nie mogę się przekonać do słodzików ale od czasu do czasu stosuję stewię. Koniecznie daj znać jak poszło!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *