Ciasto na pierogi nietypowe

Ciasto na pierogi według mnie nietypowe…Właściwie szukałam inspiracji na szpinak. Trafiłam na ten przepis całkiem niedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną  śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis na ciasto na pierogi. Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe nadzienie.

ciasto na pierogi nietypowe

Pierogi uwielbiam pod każdą postacią. Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić…są takie pracochłonne. Ale kilka razy do roku przezwyciężam moją niechęć i produkuję kilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą to pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Do jakiej pory roku zaliczyć pierogi ze szpinakiem i grzybami? Te można zrobić o każdej porze! Zapraszam więc na pierogowe party!

ciasto na pierogi nietypowe

Ciasto na pierogi

Składniki:

na 25 pierogów

Ciasto

2 jajka

50 ml wody

5-6 łyżek kwaśnej śmietany

350 g pszennej mąki + do podsypania

1 łyżeczka soli

Nadzienie

150 g świeżego szpinkau

1 bananowa szalotka

125 g wędzonego boczku

300 g mieszanych grzybów, pieczarki, skiitake, portabello

3 łyżki masła

1 łyżka świeżego tymianku

sól i pieprz do smaku

pęczek dymki

przepis na pierogi

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie do miksera i za pomocą haka zagnieć gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykryj folią i odstaw na 2 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój boczek i cebulę w kostkę. Smaż na małym ogniu aż boczek całkowicie się stopi, a cebula lekko zrumieni. Pokrój grzyby i dodaj do boczku. Podkręć ogień i smaż grzyby aż odparują wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj teraz szpinak i smaż aż szpinak zwiędnie, a płyn wyparuje. Odstaw do ostudzenia.
Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Wytnij 25 kułek. Zdecydowałam się na duże pierogi o średnicy 12 cm. Nałóż nadzienie na placki, złóż w półksiężyc i dociśnij widelcem po obu stronach. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj pierogi porcjami. Gotuj przez około 4 minut. Wyjmij pierogi na półmisek i studź. Odwracam pierogi jak przeschną i układam na czystym talerzu aby obeschły po drugiej stronie. Kiedy pierogi ostygną zrumień je na maśle z dymką. Smacznego!

32 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *