Ciasto sernikowe cytrynowo migdałowe

Zakochałam się w cytrynie i dzisiaj na tego dowód proponuję Wam ciasto sernikowe cytrynowo migdałowe. Wykorzystałam w cieście część lemoncurd, który niedawno prezentowałam na codojedzenia. Ciasto przypomina sernik, jest bardzo wilgotne i smakuje wybornie. Polecam upiec je na Wielkanoc zamiast tradycyjnego sernika.

Lubicie cytrynowe wypieki? Babka cytrynowa z lemoncurd lub cytrynowe ciasteczka są również warte wypróbowania.

ciasto sernikoweCiasto sernikowe cytrynowo migdałowe

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 28 cm

120 g masła, miękkiego

250 g cukru

100 ml lemoncurd

½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu

4 duże jajka

250 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

300 g serka ricotta

płatki migdałowe do posypania

cukier puder do dekoracji po upieczeniu

ciasto srenikowe z lemoncurdNastaw piekarnik na termoobieg na 160ºC (bez termoobiegu około 15 stopni więcej w zależności od mocy piekarnika).  Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj masło z połową cukru do białości, po czym dodaj po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaj lemoncurd,  ricotta, lekko miksując, a potem zmielone migdały. Ubij pianę z białek. Jak już piana będzie sztywna pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Wymieszaj masę delikatnie z pianą i przełóż do formy wyłożonej pergaminem (boki i dno). Wyrównaj powierzchnię i posyp migdałowymi płatkami. Piecz ciasto przez 40 – 45 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *