Ciasto śliwkowe inaczej

Co prawda moja rodzina nie jest na diecie bezglutenowej to od czasu do czasu lubię wypróbować przepis na wypieki z alternatywnych mąk. Dzisiaj kolejna próba zaspokojenia mojej ciekawości, ciasto śliwkowe. Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta z mąki gryczanej, więc koniecznie musiałam wypróbować.  Wybór padł na ciasto ze śliwkami, bo przecież teraz sezon na śliwki.

Muszę przyznać, że ciasto ze śliwkami wyszło bardzo udane i smaczne. Mąka gryczana jest bardzo delikatna w smaku i na pewno jeszcze nie jeden raz użyję ją w moich wypiekach.

bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Przepis na ciasto śliwkowe

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 150 g cukru muscovado
  • 8 dużych śliwek
  • cukier puder do posypania, według uznania

ciasto śliwkowe

Utrzyj masło z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszysto. Zacznij dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślano jajecznej delikatnie mieszając.

Wyłóż ciasto do okrągłej formy, u mnie o średnicy 26 cm. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż pergaminem. Powierzchnię ciasta wygładź. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście lekko dociskając. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 160ºC  na termoobiegu ( bez termoobiegu 15 stopni więcej) , przez około 35 – 40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ciasto z mąki gryczanej

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *