Ciasto super pomarańczowe

Zapraszam na nietypowe ciasto pomarańczowe, nietypowe bo użyłam gotowane w całości pomarańcze. Do tego ciasta proponuję ekologiczne pomarańcze. Pomarańcze gotuję prawie dwie godziny. Ugotowane pomarańcze tracą na goryczy, więc bez obaw można je zmiksować po uprzednim usunięciu pestek. Polecam to ciasto bardzo, bo jest tak aromatyczne, że aż dech zabiera. Poza tym ciasto łatwe w pieczeniu, no i migdałowe. Migdały i pomarańcze to super połączenie Nie potrzeba dodawać żadnych olejków zapachów. To ciasto jest również bezglutenowe, bo nie zawiera mąki. Jeśli macie ochotę na to pyszne ucierane ciasto to proponuję je podać z waniliową bitą śmietaną. Ja już jestem w siódmym niebie!

ciasto pomarańczowePrzepis na ciasto pomarańczowe

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 26 cm

  • 300 g zmielonych migdałów
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 3 pomarańcze, zmielone 450 g

ciasto pomarańczowo migdałoweWyszoruj pomarańcze, włóż do rondelka i zalej wodą tak aby pomarańcze były przykryte. Gotuj pomarańcze około 2 godzin. Odcedź i ostudź. Przekrój pomarańcze na pół, pozbaw pestek i zmiksuj. Zachowaj 450 gram, dodaj zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Miksuj dodając po jednym jajku.

Przytnij spód  i pasek z pergaminu potrzebne do wyłożenia formy o średnicy 26 cm. Wylej masę  do formy, wygładź i piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 160ºC (termoobieg, bez / około 15 stopni więcej w zależności od piekarnika) około godziny i 10 minut. Sprawdź czy ciasto jest suche za pomocą patyczka. Ciasto możesz przykryć aluminiową folią, jeśli zaczęło się za bardzo przypiekać. Ostudź ciasto, pokrój na kawałki i podaj z bitą śmietaną.

przepis na ciasto pomarańczowe

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *