Ciasto szafranowe z daktylami

Właśnie się zaczął sezon na perskie daktyle. Muszę mocno podkreślić, że perskie daktyle są najlepsze w smaku, mięsiste i soczyste, a nie sama skórka jak w arabskich. Takie dobre, że aż szkoda ich do ciasta…

Ale co tam zaraz polecę i kupię następne, a tym czasem chcę wam dzisiaj zaproponować ciasto szafranowe z daktylami. W czerwcu mieliśmy rodzinne odwiedziny z Iranu. Wśród otrzymanych prezentów dominował szafran i pistacje.

Dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem szafranu, który sama ucierałam w mozdzierzu, no i oczywiście perskich daktyli. Tradycyjne ciasto kręcone, pachnące szafranem. Spróbujcie sami!

Przepis na ciasto szafranowe z daktylami

Składniki:
na 12 porcji

  • 150g miękkiego masła
  • 2 ½ dl cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 ½ dl mąki
  • ¾ dl śmietanki lub mleka
  • szczypta szafranu (najmniejsze opakowanie 0,12g)
  • 100g  daktyli
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • Ubij masło z cukru i vanilią na puszystą masę. W trakcie ubijania dodaj po jednym jajku.
  • Rozpuść szafran w śmietanie i wlej do ciasta. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżką wymieszaj z masą jajeczną.
  • Napełnij ciastem podłużną foremkę, wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem.
  • Pokrój daktyle i lekko wciśnij w ciasto.
  • Piecz ciasto na 170 ° C (termoobieg) około 40 minut.
  • Ostudzć i posyp cukrem pudrem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *