Ciasto ucierane przepyszne

Czas na przepyszne ciasto na niedzielę. U mnie dzisiaj gruszki, jagody i migdały, wspaniałe ucierane ciasto, puszyste, które zawsze się udaje. Piekłam to ciasto całkiem niedawno z malinami, ale znowu za nim zatęskniłam. Było tak dobre, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem miałam szczęście! Gorące zdjęcia!

ciasto ucierane na niedzielę

Do ciasta proponuję sos waniliowy bez gotowania. Po co kupować proszek i mieszać z mlekiem czy śmietanką, kiedy wystarczy utrzeć żółtka z cukrem i wanilią, ubić lekko śmietankę i wszystko delikatnie wymieszać. Myślicie, że to Wam zajmie więcej czasu niż ubić proszek z mlekiem?

Taki waniliowy sos pasuje do większości ucieranych ciast, które tu prezentuję, np. do cytrynowego ciasta z polentą czy ciasta z truskawkami.

przepis ciasto ucierane z gruszkami jagodami

Przepis na ciasto ucierane z gruszkami, jagodami i migdałami

Składniki:

na formę o średnicy 26 cm

  • 200 g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła o temperaturze
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka amaretto
  • 4 gruszki, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 100 g jagód, u mnie mrożone
  • 50 g prażonych migdałów, pokrojonych, 2 łyżki zostaw do posypania wierzchu ciasta

Do posypania

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos waniliowy sos bez gotowania

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka amaretto
  • 250 ml śmietanki

Wykonanie:

  • Upraż całe migdały na suchej patelni. Pokrój cienko.
  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po jednym jajku, a na końcu amaretto.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami i dodaj masy maślanojajecznej na przemian z jogurtem w trzech podejściach, mieszając lekko łyżką.
  • Obierz gruszki i pokrój w kostkę. Dodaj do masy wraz z zamrożonymi jagodami.
  • Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź. Posyp wierzch ciasta cukrami wymieszanymi z cynamonem oraz 2 dwoma łyżkami migdałów.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź za nim pokroisz na porcje.
  • Przygotuj sos waniliowy. Ubij żółtka z cukrem, wanilią i amaretto. Ubij lekko śmietankę i wymieszaj z masą jajeczną.

ciasto do kawy

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *